Проф. Кантарджиев: По празниците идват туристи, персоналът на курортите да се ваксинира срещу морбили

OFFNews 21 декември 2023 в 11:40 1741 0

Тодор Кантраджиев

Снимка Александра Маркарян

проф. Тодор Кантарджиев

Епидемията от морбили в Румъния изисква действия. По празниците ще дойдат туристи в нашите курорти, затова препоръчвам персоналът да се ваксинира срещу болестта. 

Това каза проф. Тодор Кантарджиев в коментар за опасността от разпространение на морбили у нас, след като Румъния обяви национална епидемия и все още не може да овладее разпространението. 

В периода 2008-2010 г. бяхме рекордьори по регистрирани случаи на морбили - 24 000 заразени заради вписани, но непоставени ваксини. Последните взривове на болестта бяха в годината преди коронавируса. Внесоха ни морбили туристи от Северна Македония - деца, които почиваха в Банско, и заразиха неваксинирани българчета, разказа професорът.

Масова ваксинация срещу морбили в Пловдив

Той подчерта, че макар и много рядко - 1 на 2000 преболедували от морбили, след години може да има тежки последствия. "Имах случай с едно момиче на 25-26 г., което беше абсолютно сляпо след морбили", каза професорът и добави, че ако ваксинационното покритие падне под 95% трябва да се очакват епидемични взривове.

Проф. Кантарджиев коментира и вълната от коклюш в Западна Европа.

"Трябва да сме притеснени, но не и уплашени" и припомни, че в националния имунизационен календар е включена шествалентна ваксина, която осигурява имунитет и срещу това заболяване.

Коклюшът е изключително заразен, един кашлящ човек може да зарази до 17 неваксинирани хора. Това изключително високо предаване на заболяването го прави сериозна заплаха, особено за незащитените и неваксинирани групи. Лошото е, че ваксината срещу коклюш включва и други заболявания като дифтерията и детския паралич. Това са много опасни болести и пропуснатата имунизация излага децата на висок риск, подчерта проф. Кантарджиев.

Той уточни, че потвърждаването на коклюша става със секрет от носоглътката, който се изследва в Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика