Проф. Ива Христова: Не трябва да си мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2021 в 10:34 2217 0

Проф. Ива Христова

„Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине. Към момента случаите на COVID-19 у нас са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за онова, което се задава и да предприемем адекватни мерки”, предупреди в студиото на „Здравей, България” зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

По думите й мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да пропусне страната ни.

„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентът на заболелите скочи. За месец от една трета болните (от новия щам - б.р.) във Великобритания се увеличиха на две трети”, посочи проф. Христова.

„Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяга по-млади хора”, коментира тя.

По думите ѝ по-високият клас маски дават между 95 и 99% защита. Важно е да се знае, че те защитават максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането.

Именно защото клапата предпазва от вдишване на вируса, в редица държави с много случаи на COVID-19 носенето на по-висок клас маски е препоръчително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови