Проф. Илко Гетов: Случаите на тромбоза след ваксиниране с Астра Зенека са ултра редки

OFFNews 20 март 2021 в 09:43 4007 1

Случаите на тромбоза след ваксиниране с оксфордската ваксина "Астра Зенека" са ултра редки, заяви пред бТВ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

При поставени 21 млн.-22 млн. дози във Великобритания и Европейския съюз тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт.

"Това означава един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултра рядко и на практика не може да бъде измерено", каза Гетов.

"Това „но“ е базирано на тази информация, която е анализирана от ЕМА. Това „но“ води до промяна или допълване на т.нар. продуктова информация с допълнителни предупреждения за възможни изключително редки проблеми“, обясни професорът.

По думите му у нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, но честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика. Най-честите реакции са болка на мястото на убождане, повишена температура, главоболие и умора.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фаталният край може да е настъпил след имунизиране с „Астра Зенека“, са отхвърлени. "Нито един от тях не се доказа с медицински експертизи и данни, че става въпрос за пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и фаталния инцидент“, допълни Гетов.

За разглеждането на руската ваксина „Спутник“ Гетов уточни, че вероятно по-рано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата. "Руската ваксина е далеч от одобрение в Европейската агенция по лекарствата", бе категоричен проф. Гетов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови