Проф. Георги Михайлов: МЗ ще реши дали маските да останат

OFFNews 29 март 2022 в 11:08 788 0

„В ръцете на министерството на здравеопазването е да реши дали маските на закрито ще останат”.  Така депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС проф. Георги Михайлов коментира по Нова нюз разногласията по дебата дали маските да останат задължителни на закрити пространства след премахването на извънредната епидемична обстановка.

„Комплексът от противоепидемични мерки, които 2 години се конфигурираха по всякакъв начин в света, беше различен в отделните държави. В началото бе заклеймен в България специално, и иронизиран много, шведският модел за справяне с пандемията. Но Швеция се оказа държавата с най-малко загуби във всеки аспект на живота - и по отношение на броя на починалите, на загубите в икономиката, както и по отношение на културните проблеми”, заяви Михайлов.

Той посочи, че днес здравната комисия ще обсъжда два много важни законопроекта, които имат национално значение.

„Днес, на заседанието на здравната комисия ще бъде обсъден проект, който е свързан с промените в закона за здравното осигуряване, които касаят един много сериозен въпрос. Става дума за бежанската вълна в България и възможността тези деца и жени да имат достъп до здравната система. Ще бъде обсъден и законопроект как можем да оптимизираме дейността на цялата здравна мрежа - от доболнична помощ до болнично лечение”, заяви заместник-председателят на здравната комисия в парламента и също така определи тези неща като въпрос на бъдеща дискусия.

Проф. Михайлов бе категоричен, че здравеопазването и свързаната с него медицина са изключително сериозни фактори в живота и по думите му, когато се появи грипна епидемия операциите се отменят, защото реално маската не може да запази пациента в операционната от заразяване с грип.

Когато светът се разделя с COVID инфекцията и се разхлабват мерките е несериозно ние отново да търсим повод за скандал, смята проф. Георги Михайлов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови