Проф. Габровски: Въпросът за голямата смъртност трябва да бъде зададен на тези, които твърдяха, че такъв вирус няма

OFFNews 25 ноември 2020 в 08:55 10056 0

Снимка Архив

„Въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и на тези, които палеха маски по площадите."

Това заяви по Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той припомни, че експертите от самото начало на пандемията са предупреждавали, че вирусът e много сериозен и потенциално смъртоносен.

Трябва и да се спазват едни не чак толкова сложни правила, добави специалистът, който беше категоричен, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени и причината за това е, че сегашните не се спазват.

От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се контролира ходът на това заболяване, категоричен бе проф. Габровски. 

Той изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите, свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

„Мерките са ефективни само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри“, каза проф. Габровски.

Проблемът с обикалянето на линейките в търсене на свободни легла професорът обясни със закъсняването на информацията от контролния център, големият приток на болни, които отиват в болниците на своя глава и абдикирането на някои лечебни заведения от ангажимента да лекува болни с коронавирус:

"Голяма болница пренасочи пациент, защото няма кардиолог. Това е лечебно заведение, което работи по едни от най-скъпите клинични пътеки, подобен аргумент е несериозен. За мен такива случаи са абдикация, недопустима в нашата професия. Надявам се контролните органи да вземат мерки, защото това е причината да има претоварване на големите болници", каза зам.-шефът на БЛС.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазват, рискът от зараза е относително нисък, обясни специалистът.

"В самото начало смятахме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж. Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни", каза проф. Габровски.

Той не изключи възможността да се разкрие полева болница, но подчерта, че в такива условия качеството на медицинската грижа няма как да бъде същото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови