Проф. Чорбанов представя българска ваксина срещу COVID-19 тази есен

Не би следвало ИТН да опитаме да състави кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии. Промененият Изборен кодекс гарантира честни избори - смята той

OFFNews 15 май 2021 в 11:26 3965 0

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост, заяви проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира Чорбанов. Въреки това българската държава досега не е проявила интерес към родната разработка, за разлика от други държави. Но българската наука е сквикнала да има неглижиращо отношение към нея - посочи проф. Чорбанов.

Той допълни, че идеята е ваксината да има 2 форми - инхалационна и имунизационна.

„Нашата идея е да използваме две форми. Едната да бъде инхалационна, а другата да си бъде имунизационна, но идеята е да се ползват едновременно и двете“, каза той.

„Ако човек има изграден имунен отговор и защита, този имунен отговор не е само в неговото тяло, а и в лигавичния имунитет - разясни професорът. - Иначе казано, няма как Вие да сте предпазен от заболяването, но да разнасяте вируси. (...) Американците не случайно отварят тези хора, които са ваксинирани или са прекарали заболяването, да бъдат без маски, защото тези хора на практика световната наука казва, че те не могат да разпространяват заболяването. Ако ваксината е ефикасна, човекът няма да даде възможност вирусът да се разпространи в него, да се размножи и да го пренесе на друг човек. (...) Прекаралите заболяването в огромния брой случаи и ваксинираните не разпространяват. Казвам „в огромния“ заради тези, които казват, че са се заразили втори, трети път. Това е възможно, но защото това се знае по дефиниция: 3 до 5% от световното население не реагира нито на вируси, нито на ваксини. Иначе казано, тези хора могат да се разболеят много пъти. Смисълът на груповия имунитет е да се пазят тези хора, защото когато всички останали са предпазени и имунизирани, или прекарали заболяването, съответният патоген няма къде да се разпространи и не може да заразява тази рискова група.“

В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята той.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

Проф. Чорбанов бе депутат от "Има такъв народ" в 45-ото Народно събрание и коментира отказа на партията на Слави Трифонов да опита да състави правителство. "Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии", коментира той и изрази очакването си "предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!