Проф. Богов: Не е равномерно разпределението на болните с коронавирус

OFFNews 05 ноември 2020 в 08:58 2139 0

Категорично не е равномерно разпределението на болните с ковид. Основният поток се поема от 5 болници, но лечебните заведения са повече. Това каза директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов по БНТ, в коментар за новата заповед на здравния министър, свързана с преструктурирането на болниците.

Вчера министър Ангелов разпореди да бъдат разкрити по 200 легла в 6 големи болници - Окръжна болница, "Софиямед", "Токуда", Aлександровска, Пирогов и ВМА.

"В COVID отделение ще се лекуват максимум 200 души, освен ако няма други указания. Но това мисля, че е таванът, тъй като биха пострадали другите дейности", каза проф. Богов.

Според него една болница не може да лекува само коронавирус. Повечето от лечебните заведения, които се включват са общински болници, те не могат да спрат и другата си дейност, държавните са малко, а частните няма да отговорят на това, каза директорът на университетската болница.

Той призна, че в момента в София се лекуват пациенти от цялата страна и това натоварва системата в столицата. Би трябвало колегите по места да се ангажират, каза професорът.

Към момента в Александровска се лекуват 46 пациенти с COVID-19, от тях интензивни са 15, интубирани - 3-ма. Свободни легла за момента няма.

Проф. Богов каза още, че в лечебното заведение е взето решение медиците, които са позитивни, но нямат симптоми да продължат да работят, при спазване на всички мерки.

Той коментира и предложението да се лекуват болни с коронавирус в хотели:

"Структурирането на отделение за лечение на ковид в един хотел ми се струва малко имагинерно. Първоq няма кой да се грижи за тях. Ако това се случи, това биха били пациенти, които по-скоро нямат нужда от болнично лечение, а се страхуват да стоят сами вкъщи и искат да бъдат под наблюдение. При всички положения ще има нужда от медицински персонал, иначе ще са на почивка. Не знам чия е идеята, но не си представям как ще се случи."

Това, което се случва, се подозираше по-отдавна, мерките бяха навременни, но вълната е такава каквато е. И при по-рано взети мерки щеше да се случи. Апелът към другите колеги е да разкрият легла, защото това натоварва големите болници, каза проф. Богов.

По думите му вълната е отпушена, процентът заразени е достатъчно висок и без да се налагат допълнителни мерки хората ще се изолират заради боледуването и някои сектори сами ще се затворят. Липсва самодисциплина, а медиците вече са изтощени r трябва да бъдат пощадени, категоричен бе проф. Борис Богов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови