Проф. Асен Балтов: Има ръст на младите пациенти, заболели от COVID-19

Причините са абитуриентските балове и отворените фитнес зали

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2020 в 17:57 4330 0

Директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов сигнализира, че се забелязва ръст на младите пациенти, заразени с COVID-19.

„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора”, заяви професорът пред Нова тв.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения водят до по-бързо навлизане на заразата в белите дробове. А след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

„Вирусът има две места в човешкия организъм, на които обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васколит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби ”, обясни той.

Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространението на заразата се е направило много. Той е категоричен, че хората трябва да продължат да спазват трите Д – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

„Нормално е да го има големия брой на тестовете. В „Пирогов” се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите", обясни Балтов.

Директорът на „Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата. Според него има леко отслабване на вируса. Балтов не очаква нов пик на заразата през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови