Пробив: Създадоха антибиотик, към който не се развива резистентност

Планират се допълнителни проучвания за безопасността и ефикасността на лекарството

OFFNews 21 февруари 2023 в 09:03 1034 0

антибиотик

Снимка Pixabay

Разработката е на учени от Калифорнийския университет

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара създадоха широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност. Резултатите от работата са описани в списанието EBioMedicine, съобщи Нова телевизия.

Откриването на ново лекарство е станало случайно, по време на разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони в полето, която се базира на използването на микроби. По-късно възниква идеята за модифициране на тези съединения в потенциални антибиотици.

Първоначално изследователите са смятали, че тези химикали може да са токсични за човешките клетки, но един химикал се оказал безопасен. Тази проба е успяла да унищожи всеки бактериален патоген, който е бил тестван.

Уникалността на лекарството се състои в това, че бактериите не развиват резистентност към него, което е основната пречка за създаването на нови антибиотици.

Новото лекарство има и специфичен механизъм на действие. За разлика например от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, иновативният антибиотик атакува много функции едновременно: той разрушава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена.

В бъдеще се планират допълнителни проучвания за определяне на безопасността и ефикасността на лекарството при хора, за да се определят всички клинични ползи и рискове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика