Присадиха черен дроб на 50-годишен мъж във ВМА

OFFNews 24 ноември 2021 в 09:47 676 0

Снимка ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – шеста за 2021 година и осемдесета от началото на трансплантационната програма във ВМА, съобщиха от лечебното заведение.

Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена на 56 години.

Трансплантацията бе извършена в следобедните часове на 23 ноември и продължи 6 часа. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.


Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим и на колегите от болница „Уни Хоспитал” в Панагюрище за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите, коментира още проф. Владов.

Бъбреците на донора са предоставени по линия на Протокол за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на Република България и Национална агенция за трансплантация на Румъния. Днес предстои да бъдат извършени двете бъбречни трансплантации в Румъния.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования към близките на починалата жена и им благодари за хуманното решение да дадат втори шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация хора. Благодарност и към екипите на спешна помощ и на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!