Правителството одобри 23 милиона лева за лекарство срещу COVID-19

OFFNews 15 декември 2022 в 09:02 635 0

противовирусно лекарство

Снимка Pixabay

По-рано кабинетът взе решение за доставка на ремдесивир на стойност 35 025 000 лв.

Правителството одобри допълнителни разходи към бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 23 049 840 лв. за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. С одобряването на допълнителни разходи се обезпечава финансово договор за доставка на лекарствения продукт Molnupiravir.

Molnupiravir е противовирусно лекарство, предназначено за нехоспитализирани възрастни пациенти с лек до умерен COVID-19 и поне един рисков фактор, свързан с прогресия до тежък COVID-19. Лекарственият продукт е за перорална терапия за амбулаторна употреба и ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение.

По този начин ще бъде гарантиран достъпът на българските граждани до лекарствения продукт Molnupiravir за лечение на COVID-19.

Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с осигуряване на достъп на българските граждани до лекарствени продукти за лечение на COVID-19, както до края на настоящата, така и за следващата календарна година.

През юли тази година правителството прие решение за сключване на договор за осигуряване на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция. Договорът между Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC – притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт, ще бъде на стойност 35 025 000 лв. за осигуряване на 43 256 флакона от продукта за период от 12 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!