Позиция: Паралелната дистибуция на лекарства не ощетява НЗОК и пациентите

Внушенията, че паралелната дистрибуция е криминална дейност, са недопустими, заявяват от БАРПТЛ и подчертават, че няма да допуснат законната им работа да се приравнява на случаите на контрабанда

OFFNews 24 август 2023 в 09:43 656 0

БАРПТЛ

Снимка Архив

Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства

Паралелната дистрибуция на лекарства не е криминална дейност и не ощетява НЗОК, и пациентите в България, заявяват от Управителният съвет на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) в отговор на "тиражираните в общественото пространство некоректни внушения от министъра на здравеопазването", според които лекарственият дефицит у нас се дължи на реекспорт.

Крайно време е поне здравните власти да използват правилна терминология, за да не създават погрешни нагласи сред пациентите, алармират от БАРПТЛ и поясняват, че понятие като реекспорт няма, а съществува износ към трети държави и паралелен износ.

И двете дейности са законово регламентирани, извършват се от български юридически лица, които са данъкоплатци в България и изпълняват стриктно нормативните разпоредби и ангажиментите си към обществото. И двата типа износ нямат нищо общо с бюджета на Националната здравноосигурителна каса, подчертават от асоциацията.

Оттам уточняват, че паралелната дистрибуция се състои от износ и внос, които представляват вътреобщностни доставки и чрез които се постига конкуренция, която само би могла да помогне на здравните власти за справяне на проблеми с недостига.

Взаимодействие с НЗОК би могъл да има единствено и само паралелният внос, благодарение на който здравният фонд би оптимизирал бюджета си по примера на развитите държави в Европейския съюз чрез единствената по рода си конкуренция между еднакви и подобни лекарствени продукти, но според тях в България тази възможност се неглижира от години.

Внушенията, че паралелната дистрибуция е криминална дейност, са недопустими, заявяват от БАРПТЛ и подчертават, че няма да допуснат законната им работа да се приравнява на случаите на контрабанда с лекарства, именно които държавата трябва да преследва и наказва.

От асоциацията са категорични, че проблемите в здравеопазването са комплексни, а причините за недостиг разнородни и всеки един от тях трябва да се адресира с анализ и работещи решения, а не чрез популистки прийоми, сред които е набеждаването на цял законен сектор от лекарствоснабдяването.

Те подчертават, че е невярно и нехуманно внушението за липса на лекарства за онкологични заболявания в лечебните заведения. От БАРПТЛ припомнят, че при редица кризисни ситуации на липса на лекарства паралелната дистрибуция е осигурявала решения за пациентите у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика