Пожар в COVID болница в Румъния, 7 пациенти са загинали (видео)

OFFNews 01 октомври 2021 в 17:14 1725 0

Снимка БТА/АР

7 души са загинали при пожар в интензивното отделение на Инфекциозната болница в Констанца, Румъния, съобщи телевизия съобщи Ди Джи 24. В лечебното заведение са настанени пациенти с коронавирус.

Според първоначалната версия на властите причина за пожара е неизправност в електрическата инсталация.

Инцидентът е станал в петък сутринта. Сигналът за пожар в болницата е подаден малко преди 10 часа и е потушен час по-късно. Екипи от три съседни града са се включили в гасенето на огъня и в спасяването на болните.

В момента на инцидента в лечебното заведение е имало настанени 113 пациенти с коронавирусна инфекция. Десет от тях са били в интензивното отделение, откъдето е възникнал пожарът.

Първоначално властите съобщиха за 9 загинали, но впоследствие се оказа, че жертвите са 7. Трима от починалите са се задушили от дима. Предстои и идентификацията им, тъй като документацията на отделението е изгоряла по време на пожара.

Оцелелите от инцидента бяха прехвърлени в белодробна болница в съседен град. 

Инфекциозната болница в Констанца е на близо 70 години. Не е ремонтирана от десетилетия и, както показва първоначалният оглед, противопожарната инсталация също е била в неизправност. И в момента експерти от Института по криминалистика извършват оглед, за да установят причините за възникване на пожара.

Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде съобщи, че е заведено дело за умишлено убийство срещу неизвестен извършител. 

„Румънската държава се провали в основната си мисия - да защити гражданите. Ужасен съм от трагедията станала тази сутрин в инфекциозната болница в Констанца. Тази нова драма е поредното доказателство за остарялата инфраструктура на болниците. Това е още едно изпитание за здравната система, която е подложена на невъобразим натиск от четвъртата вълна на пандемията“, коментира президентът Клаус Йоханис и поднесе съболезнования на близките на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови