Повторното заразяване с коронавирус буди тревоги за имунитета

OFFNews 13 октомври 2020 в 16:25 1941 0

Случаят на пациента от САЩ, заразен два пъти с COVID-19, показва, че науката има какво още да научи за имунния отговор и повдига въпроси за ваксинирането, смятат учени, цитирани от Ройтерс.

25-годишен мъж от Рино, щата Невада, дава положителен резултат на тест за коронавирус през април и проявява леки симптоми на инфекцията, след което се разболява по-тежко отново в края на май, според публикация в сп."Лансет".

Резултатите от случая бяха публикувани часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе заразен с COVID-19 и настанен в болница по-рано този месец, обяви, че има имунитет и се чувства "толкова силен".

Учените казват, че макар случаите на повторно заразяване да са малко и че мъжът от Невада вече се е възстановил, те са тревожни. По света бе съобщено и за други изолирани случаи на повторно заразяване - в Азия и Европа.

"Става все по-ясно, че повторното заразяване е възможно, но все още не можем да знаем колко често ще се случва", казва Саймън Кларк, специалист по микробиология от университета Рединг, Великобритания.

"Ако хората лесно могат да се заразят повторно, това ще се отрази на програмите за имунизация, както и на разбирането ни кога и как ще приключи пандемията".

Лекарите на пациента от Невада, които първи съобщават случая в статия през август, отбелязват, че според резултатите от прецизни тестове щамовете на вируса при двете инфекции са били генетично различни.

"Това подчертава, че ние все още не знаем достатъчно за имунния отговор на тази инфекция", казва Пол Хънтър, преподавател по медицина в университета на Източна Англия.

Брендън Рен, преподавател по ваксинология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина казва, че случаят в Невада е петия потвърден случай в света на повторно заразяване.

"Демонстрацията, че е възможно повторно заразяване с вируса SARS-CoV-2, може да означава, че ваксина срещу COVID-19 може да не дава пълна защита", казва той.

"Но като се вземат предвид над 40-те милиона случая на заболяването по света, тези малобройни примери на повторно заразяване са дребни и не бива да спъват усилията за разработване на ваксина", добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови