Поправиха гафа с електронните рецепти, хартиените ще важат до края на май

Александра Маркарян 10 май 2021 в 13:18 2441 0

Министърът на здравеопазването поправи пропуска, заради който имаше риск пациенти с хартиени рецепти да останат без лекарства или да не могат да ги получат навреме.

Хартиени рецепти ще могат да се издават до 31 май 2021 г., гласи поправка в поправка в Наредба 4/2009 г.

Проблемът със сроковете се състоеше в това, че според наредбата аптеките нямаха право да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 30 април 2021 г. В противен случай те рискуваха да не получат парите си за напълно или частично реимбурсираните лекарства от Здравната каса.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов беше обявил, че въвеждането на изцяло електронни рецепти ще се отложи за юни, поради липсата на софтуерна готовност за изпълнението им във всички аптеки. Но това обявление не беше облечено в нормативен документ и на практика към 1 май промяна нямаше и аптеките нямаха право да изпълняват новите хартиени рецепти до 6 май вкл.

За да ги предупреди за проблема, Българският фармацевтичен съюз публикува разяснение, в което посочи на магистър-фармацевтите фактическото положение.

Поправката в сроковете бе публикувана на 7-и, а от Здравната каса уточниха, че издадените от 1 до 6 май вкл. рецепти трябва да се изпълняват по досегашния ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови