Почина проф. Веселина Михайлова - един от най-добрите ни детски хирурзи

OFFNews 14 февруари 2024 в 15:48 2352 0

проф. Веселина Михайлова

Снимка Фейсбук/Детска хирургия - Пирогов

проф. Веселина Михайлова

Един от най-известните детски хирурзи в България и учител на поколения лекари проф. Веселина Михайлова почина на 85-годишна възраст, съобщиха от Клиниката по детска хирургия на "Пирогов".

Проф. Михайлова завършва медицина в Медицински Университет – София. Започва трудовият си стаж като хирург – ординатор в град Троян, където взема специалност по обща хирургия и анестезиология. Има специализации по обща хирургия, детска хирургия, гръдна хирургия и анестезиология.

От 1972 година постъпва като асистент в клиника по детска хирургия – институт „Н. И. Пирогов“ – София. След 4 години става старши, а след това и главен асистент. След защита на дисертация получава научно звание „доцент“, а по късно и „професор“. От 1980 година е завеждащ детска гръдна хирургия към секция по детска хирургия, а от 1990 г. е завеждащ втора детска хирургична клиника - София.

Проф. Михайлова остави школа на детските гръдни хирурзи.

Нейна най-голяма страст бе детската гръдна хирургия. Проф. Михайлова създаде школа от детски хирурзи, които в момента са стълбовете на детската хирургия, както в нашата страна, така и в чужбина. Тя бе невероятен учител, перфектен професионалист, добър приятел, всеотдаен лечител и истински човек. Оставайки вярна на своята скромност, потопена в мъдростта на своя изживян в труд и честност път, тя до края на живота си не престана да споделя опита и знанията си, извисявайки се над противоречията и объркаността на времето. Проф. Михайлова бе любим учител, колега, лечител и истински човек. Оставената диря от нея ще огрява пътя на много поколения детски хирурзи след нея, които ще продължат делото ѝ, пишат опечалените ѝ колеги.

Поклон!

Поклонението ще бъде в събота, 17.02.2024 г., от 11:30 ч. в църквата на с. Лешница

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!