Пета жертва на коронавируса в Италия

Европейската комисия отпусна 232 млн. евро за борба с болестта

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2020 в 13:14 1971 0

Снимка БНТ

Още един човек почина от китайския коронавирус в Италия, с което общият брой на смъртните случаи в страната вече е пет, съобщи ТАСС.

Само преди часове беше съобщено за смъртта на 84-годишен мъж от Ломбардия. Той е бил хоспитализиран в Бергамо, като е страдал и от хронични заболявания, според италианската агенция Анса. 23 пациента са в реанимация.

Досега новият коронавирус е заразил 165 души, предимно в провинции Ломбардия и Венето в Северна Италия.

Европейската комисия обяви, че отпуска 232 милиона евро за борба с коронавируса. Брюксел следи отблизо ситуацията с разпространението на вируса в Италия и ще изпрати мисия там, съвместно със Световната здравна организация.

Според Брюксел досега КОВИД-19 е причинил смъртта на 2600 души в света. Еврокомисарите по здравеопазването и управлението на кризи съобщиха тази сутрин, че засега няма основание въвеждане на забрани в пътуванията или затваряне на граници. От Брюксел поясняват все пак, че контролът по границите е в правомощията на отделните държави-членки.

По думите на Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазване, скоростно разпространение на вируса в Италия показва колко бързо може да се променят нещата и е проверка на възможността на страните от ЕС да се справят с подобна епидемия.

Янес Ленарчич, еврокомисар по управление на кризите, уточни, че 114 милиона евро от отпуснатата сума ще бъдат отделени за глобална подготовка по призива Световната здравна организация. 15 милиона евро са предназначени за подкрепата на партньорски държави за засилване на тяхната подготвеност.

100 милиона евро са отделени за финансиране на изследвания, развитие на ваксини и лекарства като 45 милиона от тях са принос от фармацевтичната индустрия. С 3 милиона евро бъдат подкрепени държавите-членки, които са осигурили защитни материали и облекло за Китай и за репатриране на европейски граждани от Китай.