Пациентът с първия трансплантиран бял дроб у нас мечтае отново да моржува

Мариян Горбан се срещна със здравния министър

OFFNews 20 декември 2019 в 17:30 1402 0

Мариян Горбан, пациентът на когото беше трансплантиран бял дроб, мечтае отново да започне да моржува, както е правел преди да се разболее. Лекарите обещават това скоро да бъде възможно. Мъжът сподели плановете си по време на срещата с министър Ананиев. По думите му следващата цел ще е да скочи с парашут, както и да посети много нови места.

„При мен се случи чудо. В този етап от живота ми, в който търсех начин да се спася, получих шанса да съм първият българин с успешно трансплантиран бял дроб." Това посочи Мариян Горбан от Бургас, който преди близо два месеца претърпя белодробна трансплантация в УБ „Лозенец".

Днес, заедно със семейството си и проф. Любомир Спасов, той беше гост на здравния министър Кирил Ананиев. Мариян споделя, че всеки ден благодари на починалата жена и нейните близки – дали съгласие да дарят органите ѝ. От два месеца той вече диша с нейния бял дроб.

„Всички трябва да се замислим колко е важно донорството, защото така можем да спасим друг човек и медицината дава тази възможност", заяви 70-годишният инженер, роден в Украйна. Той поздрави здравния министър за проведената информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!", защото това е пътят повече хора да разберат голямото значение на този изключително хуманен акт.

Кирил Ананиев коментира, че в резултат от кампанията, темата е достигнала до стотици хиляди българи и вече е въпрос, който все по-често се обсъжда в семейството и в приятелския кръг.

Усилията на здравното министерство ще продължат в тази посока не само чрез провеждането на информационни кампании, но и с изпълнението на много други дейности, залегнали в Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 г. – 2023 г., която беше приета преди дни от Министерския съвет, допълни министърът.

Нейната цел е да подобри организационният модел на донорството и трансплантацията на органи чрез ясни процедури, критерии, правила и обучения на медицинските специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !