Първите ваксини може да пристигнат в началото на януари

Всеки ваксиниран ще получава сертификат и ще бъде въведен в системата

OFFNews 14 декември 2020 в 10:20 1236 0

Възможно е първите ваксини срещу COVID-19 да пристигнат у нас в началото на януари, каза по БНТ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

“Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията”, добави Кирилов.

Доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември.

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

По думите на Кирилов проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.

“Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини”, категоричен беше Кирилов.

Личните лекари имат сериозен опит с ваксинационните програми. Ваксината на "Пфайзер" - "Бионтех" може да се съхранява до 5 дни в нормални хладилници затова няма проблем да бъде раздадена на семейните практики, каза фармацевтът.

Договорите, които се сключват между ЕК и производителите за цената на ваксините, на този етап са конфиденциални, идеята е да се да се запази конкурентността, уточни Кирилов и допълни, че България е осигурила ваксина за всеки желаещ гражданин.

С първата партида ЕК осигурява 1 млрд. и 300 млн дози. Необходимо е поставянето на две дози от ваксината, за да има ефект.

На ваксинираните ще се издават сертификати, предстои да се надгради модула на информационната система с данни за ваксинираните граждани, обясни директорът на ИАЛ.

Ваксинирането е доброволно и безплатно независимо дали лицата са здравноосигурени или не, подчерта отново Кирилов.

Ваксините са лекарствени продукти по лекарско предписание, затова не може всеки сам да избира коя ваксина да си постави. След като станат известни резултатите от клиничните изпитвания лекарите ще могат да преценяват коя ваксина за кого е подходяща, уточни той. 

От научна гледна точка няма спор за ползите от ваксинирането, те многократно надхвърлят рисковете. Производството и прилагането им е обект на строг контрол. Надявам се, хората да повярват на науката, каза Богдан Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!