Падат мерките в Швеция, Куба отвори плажовете си

OFFNews 30 септември 2021 в 09:01 1565 0

Шведското правителство отмени повечето ограничения, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Вече няма ограничение за това колко хора могат да ходят на футболни мачове и концерти. Отпада и таванът за гостите на сватби и рождени дни. Отменена бе и препоръката за дистанционна работа, но всеки със симптоми трябва да си остане вкъщи и да си направи изследване.

Здравните власти казаха, че това разхлабване на мерките е станало възможно благодарение на напредъка с ваксинационната кампания. Над 83% от хората над 16-годишна възраст в Швеция са получили поне една доза, а над 76% са напълно ваксинирани.

Плажовете и басейните в кубинската столица Хавана, както и известната крайбрежна алея Малекон бяха отворени след 9-месечно затваряне заради пандемията. В официално съобщение в държавните медии, цитирано от губернатора на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата, се казва, че плажовете и басейните ще бъдат отворени засега с половин капацитет и че трябва да се спазват всички мерки за превенция от вируса.

„В басейните и в плажните зони носенето на маска е задължително, освен при плуване“, се казва в съобщението. Упражненията на обществени места също са разрешени.

Миналата седмица ресторанти, барове и други обществени места бяха отворени отново в осем от 15-те провинции на Куба с ограничен капацитет след девет месеца затваряне.

Границите на Куба ще бъдат отворени отново за чуждестранни туристи от 15 ноември, а училищата постепенно ще отворят врати през октомври и ноември.

Според държавните медии повторното отваряне е станало възможно „предвид продължителното намаляване на броя на потвърдените случаи през последните осем месеца и напредъка в кампанията за ваксинация“. Това е особено вярно в Хавана, където повече от 70% от населението сега е ваксинирано, според официалните данни.

Досега Куба е преброила повече от 870 000 случая на COVID-19 и близо 7 400 смъртни случая. Дневният брой на случаите постоянно намалява.

Използвайки три местни ваксини, нито една от които не е одобрена от Световната здравна организация, сега островната държава от Карибите е ваксинирала повече от 45% от населението си от 11,2 милиона. Нацията се надява да премине прага от 90 процента ваксинирани до ноември.

По-рано Норвегия обяви отмяна на всички ограничения, включително и на изискването за спазване на дистанция. Имунизационното покритие в северната страна е 67%. Всички противоепидемични мерки бяха отменени и в Дания. Страната е рекордьор с 87% ваксинирани сред лицата над 12 години. Коронавирусът в страната  вече не е класифициран като "критична заплаха за обществото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови