Овладяно е състоянието на натровените с дюнери деца, три от тях са в по-тежко състояние (обновена)

OFFNews 03 октомври 2023 в 09:08 2258 0

Натровени деца

Снимка Pinterest

30 деца са натровени с дюнери от частен павильон в село Розино, Карлово

Овладяно е състоянието на децата, натровени с дюнери от частен павилион в село Розино, съобщи главната медицинска сестра в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ Стефка Лулчева в предаването "Тази сутрин" по bTV. 

Три от тях са в по-тежко състояние - едно от децата е силно обезводнено, други две са с висока температура, но няма опасност за живота им, съобщава управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков за БНР.

Инцидентът се случи вчера, когато 30 деца са отишли във филиала за спешна помощ на карловската болница, след като са яли дюнери. Те са били дехидратирани, някои са имали диария. 12 деца са били настанени в МБАЛ "Д-р Киро Попов", а някои от пострадалите, в по-тежко състояние, са закарани в Пловдив.

"В инфекциозното отделение на Карловската болница са 12 деца. Правят се изследвания и те са пратени в Националния център по заразни и паразитни болести", информира сестрата.

Едно от деца – на 7 години, е получило по-сериозно обезводняване, но няма опасност за живота му.

Очакват се резултатите от пробите, които да установят причинителя на натравянето.

Вчера от областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив съобщиха, че се извършват проверки във връзка с постъпили сигнали за стомашно неразположение на деца в село Розино. В обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив, съобщава bTV. Установено е, че той притежава временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация обаче не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали. В обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление. В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория, но се  извършват проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини. Също така са взети проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, както и от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта.

Доставчици, зареждали заведението в последните дни, се проверяват с цел пълна проследимост на храните.

В резултат на извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение, заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Обектът е запечатан и се охранява от полицията.

Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!