Отново починал пациент след прехвърляне между болници в Пловдив

OFFNews 22 ноември 2020 в 22:10 5179 0

70-годишен пациент почина в Пловдив, след прехвърляне между няколко болници. 

На 12 ноември Йордан Недев, който е с редица придружаващи заболявания, сърдечни проблеми и сънна апнея, се почувствал зле, и след консултация с личния лекар, семейството му вика линейка. Отвеждат го в Спешното отделение на Университетската болница "Свети Георги", където са му направени два  бързи теста за коронавирус, които са отрицателни. Пациентът чака седем часа за консултация с пулмолог и кардиолог.

"И там започна едно велико чакане, никой нищо не ни е обяснил. Нито някой ми е обяснил какво става вътре зад тази врата, какви изследвания се правят, никой нищо не ти обяснява, седиш и чакаш", разказа съпругата на мъжа пред БНТ.

Становището на кардиолога от УМБАЛ "Свети Георги" е, че пациентът няма индикации за хоспитализиране в кардиологично отделение.

Незнайно защо обаче въпреки отрицателните тестове за коронавирус и констатацията на лекаря е последвал разговор с Регионалния Координационен Център и пациентът е изпратен към МБАЛ –Пловдив.

Според изпълнителният директор на болницата д-р Динчо Генев, пациентът е бил в добро общо състояние, без данни за дихателна недостатъчност. 

От МБАЛ Пловдив потвърдиха пред OFFNews, че не са видели документация, която да насочва пациента за прием, нито им е било представено становище на Регионалния Координационен Център.

Единственият документ, който кардиологът от МБАЛ Пловдив вижда е този от консултацията на колегата си от болница "Свети Георги". След обстоен преглед е проведен разговор с пациента, в който той много компетентно е изброил лекарствата, които приема, и е бил консултиран за дозите им. Към момента на прегледа, пациентът няма дихателна недостатъчност и лекарят потвърждава становището от УМБАЛ "Свети Георги", че няма индикации за хоспитализация в кардиологично отделение. Пациентът е прегледан отново от пулмолог и не е хоспитализиран.

На следващия ден състоянието на възрастния мъж се влошава. Спешна помощ го взима от дома му и го кара пак в болница УМБАЛ "Св. Георги", където ги пренасочват към Инфекциозната клиника.

"Медицинското лице, който дойде с линейката, мисля, че е фелдшер, той се обади на РЗИ, каза им, че човекът е с два отрицателни теста и е в тежко състояние и не може да го върне, просто трябва да му се намери място. Пак нямали място. От там в "Св. Иван Рилски", то вече стана 12-1 през нощта, там го приеха и веднага в интензивното", разказва опечалената жена.

В същата болница, няколко дни по-късно Йордан Недев умира.

"В смъртния акт са изброени неговите заболявания първо, второ, трето и четвърто COVID-19", обяснява съпругата.

По думите на д-р Генев всички медици са на ръба на силите си:

"Масово лекарите напускат. Не могат да издържат при тия обстоятелства, непрекъснато сме притискани да отваряме нови и нови легла".

В болницата е разпоредена проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!