Откриха станция по телемедицина в бургаската университетска болница

OFFNews 13 февруари 2023 в 13:29 941 0

станция за телемедицина

Снимка Министерство на здравеопазването

Служебният министър Асен Меджидиев присъства на демонстрация в новооткритата станция по телемедицина в УМБАЛ Бургас

В УМБАЛ Бургас бе открита станция по телемедицина. Следващата стъпка е създаването на обучителен център в местния медицински университет, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В рамките на събитието беше демонстрирана консултация между потребител – възрастна жена от Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ и лекар, който се намира в кабинета по телемедицина в болничното заведение.

Здравният министър Асен Меджидиев, който присъства на откриването, посочи, че телемедицината има огромен потенциал да допринесе за осигуряването на качествена и достъпна здравна грижа, като даде пример с видяното от него в Израел.

Пилотният проект стартира с две мобилни станции – една в Домашен социален патронаж и друга в Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“. За възрастните хора и особено за тези от тях, които са самотни и имат затруднения да проведат качествена консултация с медицински специалист, а такава им е необходима, въвеждането на телемедицината е значително улеснение. По тази причина община Бургас ще работи активно за надграждането на услугата, така че до нея да имат достъп все повече граждани, посочи кметът на Общината Димитър Николов.

Меджидиев присъства и на подписването на Меморандум за съвместно сътрудничество между община Бургас, Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ и „Сдружение Младите лекари“. Меморандумът има за цел осигуряване на професионалната реализация на студентите по медицина и младите лекари посредством осигуряване на стажантски програми в структурите на община Бургас, провеждане на образователни дейности и кампании, насочени към превенция и профилактика на обществено значими заболявания и повишаване на професионалната квалификация на медицинските специалисти и здравните работници на територията на община Бургас.

Пред медии в Бургас здравният министър съобщи, че през м. май предстои в община Приморско да бъде открит филиал на ЦСМП Бургас. Миналата година, със съвместни усилия на министерството и на местната власт, бяха осигурени допълнителни екипи, които да подпомагат центровете за спешна помощ по Черноморието през летния сезон, припомни д-р Меджидиев. „Целта ни сега е устойчивост – целогодишно да има два спешни медицински екипа на разположение на общината“, посочи още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки