Откриха нов онкологичен център в Александровска болница (видео)

OFFNews 08 декември 2015 в 14:30 5579 0

Снимка Архив

Откриха новоизграденият Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в Александровска болница.

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Директорът на болничното заведение доц. Костадин Ангелов обясни, че реализирането на проекта ще помогне на голям брой български пациенти, на които няма да се налага да ходят да се лекуват в чужбина. Операционната е т. нар. интегрирана операционна зала, която позволява извършването на високомодерни дейности, извършени по безкръвен начин.

"Годишно през амбулаторните ни кабинети преминават около 250 000 пациенти, от тях 35 000 са лежащо болни, а 3 000 са пациенти със злокачествени заболявания. Ежегодно се извършват около 7 000 оперативни интервенции, от тях 1 300 са пациенти с онкологични заболявания“, добави Ангелов.

Центърът е изграден със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет и е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Общата стойност на инвестицията е 19 192 644, 73 лв., от които Безвъзмездна финансова помощ от ЕФРР – в размер на 16 262 768, 05 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл