Отказана ли е линейка на починалия лекар - хронология на събитията според Спешна помощ

OFFNews 06 юли 2020 в 11:01 4590 1

Д-р Стамов не е искал линейка, защото е в тежко състояние, а за да го закара за снимка, тъй като се страхувал, че се влошава. Това обясни по bTV говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в столицата Катя Сунгарска.

Припомняме, че ден по рано пред телевизията приятел на починалия от COVID-19 медик разказа, че във видеовръзка колегата му споделил, че му е отказана линейка. Д-р Стамов обяснил, че екипът е бил изпратен на адрес без необходимите защитни средства за такъв пациент.

В коментар за хронологията на събитията, споменати във въпросното интервю, г-жа Сунгарска обяснява, че сигналът за пациент със сърдечни проблем е постъпил на 18 юни. Човекът е бил с 5 стента, сърцебиене и 37 градуса температура. Бил е откаран във ВМА, където е приет за лечение. На 21 юни от лечебното заведение са предупредили, че мъжът е дал положителен тест за COVID-19 и че екипът, който го е откарал, трябва да се изследва. По думите на Сунгарска веднага е била създадена организация за тестване на спешния екип на 22 юни сутринта.

Междувременно д-р Стамов е позвънил на колегите си с молба да му бъде изпратена линейка, за да се изследва и да му бъде направена снимка. На този сигнал от ЦСМП не се отзовават. Лекарят е единственият от тричленния екип, който е дал положителна проба.

5 дни след положителния тест за коронавирус медикът отново е позвънил на колегите си, за да съобщи, че се чувства зле, антибиотиците, с които се лекува, не му влияят и веднага отива екип, който го извозва за прием в болница, разказа говорителят на ЦСМП. По думите на медиците състоянието му е било средно тежко.

Сунгарска уточни, че екипите, които отиват на сигнали за други заболявания, разполагат с шлем, маски и ръкавици, но не и със защитни облекла. По думите й, макар да са добре оборудвани с предпазни средства, спешните медици се отзовават на 250-300 сигнала на смяна и е невъзможно да имат защитно облекло при всеки случай, тъй като гащеризоните се изхвърлят след всеки адрес за симптоми на коронавирус. След посещение по сигнал за коронавирусна инфекция линейките се дезинфекцират в продължение на час. Сунгарска обясни, че това не може да бъде правено при всеки сигнал, който не е за симптоми на COVID-19, тъй като това би означавало да блокира работата на Спешна помощ.

„Д-р Стамов показва положителен резултат на 22 юни, другите колеги са с отрицателен тест. Откъде се е заразил, може само се предполага, всеки е потенциална жертва на този вирус“, каза още говорителката на Спешна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

06.07 2020 в 12:22

"Откъде се е заразил, може само се предполага"

Няма начин да е от заразеният, после и починал пациент, с когото са се носели из дебрите на СПЕШНОТО здравеопазване.

На тази за това й плащат, но е доста противно да си изкарваш прехраната с това, да си гнусар.