Осем медици са заразени с коронавирус в Инфекциозното отделение в Сливен

Според шефа на местното РЗИ причината е неправилно използване на предпазните средства

OFFNews 04 май 2020 в 17:14 1806 0

Общо осем души медицински персонал са заразени с коронавируса в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, пред БНР. 

Сред заразените са двама лекари, единият от които почина, пет медицински сестри и една санитарка. Д-р Балулова съобщи какво вероятно е довело до заразяването на медиците.

„Опасяваме се, че е неправилно боравене с личните предпазни средства. Дали при свалянето или по време на работа. От днес в отделението ще се работи с облекла за еднократна употреба, а не както до сега - с такива за многократна“.

Областният управител Чавдар Божурски съобщи, че в отделението вече има командировани нови лекари и сестри.

„В момента там вече са командировани двама лекари и четири медицински сестри. С това командироване и попълване, така да се каже, на състава на отделението се дава възможност да бъдат създадени екипи за работа, което ще позволи да се минимизира риска от заразяване на медицинския персонал“.

На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция на отделението. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти.

Пациентите на отделението временно ще бъдат поети от военната болница в Сливен, тъй като липсва персонал.

По време на поклонението вчера в памет на загиналата от Covid-19 д-р Илияна Иванова директорът на областната болница д-р Васислав Петров призова медиците да отидат да работят като доброволци в отделението, но към момента няма информация дали има желаещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови