Органите на един донор могат да спасят до 8 живота

Кампанията в подкрепа на донорството с изложба "Да дариш живот"

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2019 в 16:00 1596 0

„Данните сочат, че около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% от пациентите остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани. Важно е хората да знаят, че органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10“, това заяви при откриването на изложбата "Да дариш живот", д-р Светослав Ценов, представител на фармацевтичния бизнес.

По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека, 52 от нов черен дроб, 41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България.

„Една от основните причини за недостатъчното количество дарени органи е липсата на информация сред близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат своевременно съгласието си те да станат донори. По тази причина за нас беше важно посланици на инициативата да бъдат младите хора, които да интерпретират идеята по въздействащ и креативен начин, така че да достигне до обществото и да предизвика размисъл по темата. Затова избрахме за партньори студентите и преподавателите от НБУ, които да се включат с изработването на художествени проекти“, отбеляза д-р Ценов.

Изложбата "Да дариш живот" е експонирана до лятното кино на ДНК. Тя е част от информационната кампания в подкрепа на донорството, организирана от фармацевтична компания Астелас България в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Нов български университет (НБУ) и Българското дружество по нефрология. Инициативата се реализира по повод Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 12 октомври.

В изложбата са включени общо 26 проекта на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Плакат и рекламен дизайн“ и модул „Графика и илюстрация“ в НБУ с преподаватели доц. д-р Калина Христова и асистент Дамян Дамянов. Най-добрите творби, спечелили първите три места в конкурса, посветен на темата за донорството, бяха обявени на тържествена церемония в литературен клуб „Перото“. 

Проектите на студентите могат да бъдат разгледани до 23 октомври в градинката до лятното кино на НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови