Оптималното време за заспиване е между 22 и 23 ч., намалява риска от инфаркт и инсулт

OFFNews 09 ноември 2021 в 10:30 1488 0

Снимка Pixabay

Изглежда има оптимално време за лягане вечер и то е между 22 и 23 ч. Заспиването тогава е свързано с по-доброто сърдечно здраве, казват учени на базата на проучване сред 88 000 доброволци.

Екипът зад труда на UK Biobank е убеден, че синхронизирането на съня с биологичния часовник на тялото ни може да обясни откритата връзка с намаления риск от инфаркти и инсулти.

Естественият 24-часов ритъм на тялото е важен за общото ни добро състояние и тонус. Той влияе и кръвното налягане.

За изследването, публикувано в European Heart Journal, учените са събрали данни за времето на заспиване и събуждане в 7-дневен период, използвайки подобно на часовник устройство, носено от доброволците. Те са проследили какво се случва с доброволците по отношение на сърдечното им здраве и кръвообращението за шест години. Малко над 3000 от възрастните са развили сърдечно-съдово заболяване. Повечето от случаите са при хора, които са си лягали по-късно или по-рано от "идеалното" време, което е между 22 и 23 ч. Зависимостта се запазила след регулиране на продължителността и нарушения на съня.

"Въпреки че не можем да докажем причинно-следствена връзка чрез нашето изследване, резултатите предполагат, че е по-вероятно ранното и късното заспиване да доведат до нарушение на биологичния часовник и до последствията от това за сърдечно-съдовата система", казва д-р Дейвид Планс от Университета в Ексетър, цитиран от Би Би Си. Той допълва, че най-високият риск е след полунощ, вероятно защото толкова късното заспиване намалява вероятността човек да види утринната светлина, която подновява работата на биологичния часовник.

Достатъчният сън - между 7 и 9 часа на нощ - не е единственият фактор за общото ни добро здраве, включително здравето на сърцето и кръвоносната ни система. Важно е да се поддържат оптимално кръвно налягане и нива на холестерола, здравословно тегло и да се спортува редовно, да се намалят приемът на сол и алкохол, да се храним балансирано - казва Реджина Гиблин, старша сестра в British Heart Foundation.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!