Определени болници с повече пари, Пирогов - с 800 000 лв. по-малко

OFFNews 12 май 2017 в 12:28 2343 0

БСП настоява да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК. Депутатът от левицата Георги Михайлов обясни, че БСП настояват стриктно да бъдат спазвани принципите на равнопоставеност, справедливост и равен достъп на гражданите до здравеопазване, а бюджетите на РЗОК да бъдат изготвени с областните здравни карти.

От БСП настояват решението на Надзорния съвет на НЗОК от 17 януари 2017 г. за плащане надлимитната дейност на болниците за 2017 г. незабавно да бъде изпълнено. Михайлов заяви, че ако това не се случи БСП, ще подкрепи Българския лекарски съюз да отнесе въпроса до ВАС.

Повод за декларацията на БСП е създалото се напрежение сред болниците заради разликите във финансирането им.

БСП обяви, че са намалени лимитите между 5 и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници.

"Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3% не могат да компенсират драстичното намаление“, коментира Георги Михайлов. По думите му това води до заплаха за финансовото съществуване на болниците.

„Скандално е, че определени болници без всякаква основателна причина са получили рязко увеличаване на финансирането“, каза Михайлов и обясни, че на места има необосновано увеличаване на финансиране, а болници с национално значение имат намаляване на финансирането. Той посочи, че е неприемливо институция като УМБАЛСМ „Пирогов“ да получи 800 хил. лв. по-малко финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!