Образуването на тромби се наблюдава след първа доза от AstraZeneca

В България има докладвани случаи на заразени с COVID-19 след поставена ваксина

OFFNews 09 април 2021 в 10:17 3826 0

"Образуването на тромби се наблюдава след поставянето на първата доза от ваксината на AstraZeneca. Има над 1 млн. имунизирани с втора доза, при които не се съобщават такива реакции", съобщи по bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той коментира препоръката на здравните власти ваксината да се прилага с "повишено внимание":

"Повишеното внимание е насочено към медицинските специалисти и към лицата, които ще бъдат ваксинирани. Всеки, който знае, че има риск от тромбообразуване, преди това е имал тромбози, трябва да съобщи това на лекаря, който поставя ваксината."

По думите на Мария Попова от ИАЛ става дума за много рядко състояние, което "комбинира тромбоза и тромбоцитопения, понякога с кървене":

"Това са две противоположни състояния на коагулационната система, които бяха анализирани от огромен комитет от клиницитсти в Европа, 25 на брой. Тази комисия потвърди, че не е изключено да има връзка между ваксината и тези две състояния и препоръката беше това да се каже ясно, за да е прозрачно всичко, което се случва с имунизациите."

Според Богдан Кирилов препоръката ваксината да се поставя с повишено внимание при жени под 60 г. има по-скоро превантивен характер, тъй като у нас не са съобщени такива реакции. Нежелани ефекти са докладвани след първа доза и те са в рамките на посочените в кратката характеристика на продукта, увери той.

Мария Попова призна, че има подадена информация за заразяване с COVID-19 непосредствено след поставяне на ваксината или в периода между двете дози. Тези реакции са докладвани в ЕМА.

При първите реваксинирани с AstraZeneca няма съобщени нежелани реакции, подчерта тя и призова хората да докладват в ИАЛ, ако при тях се появи страничен ефект от имунизацията.

Нови доставки на ваксини

Следващата седмица се очаква първата доставка от еднодозовата векторна ваксина на "Джонсън и Джонсън". Количеството е 14 400 дози, по график трябва да пристигнат и дози от другите три разрешени за употреба ваксини, съобщи Богдан Кирилов.

От Изпълнителната агенция по лекарствата посочиха, че все още няма становище на ЕМА за смесване на видовете ваксини, каквото решение беше оповестено в Германия вчера. Има поставени условия към производителите да предоставят такава информация, заложени са и клинични изпитвания. Затова ваксинационният щаб у нас препоръчва интервалът между първата и втората доза AstraZeneca да се удължи до максимално разрешения от производителите срок, в случай че излезе решение, което да потвърди прилагането на две различни ваксини, посочи Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови