НЗОК улесни процедурите за лекарствата на хроничноболните

OFFNews 26 март 2020 в 15:42 2612 0

Надзорният съвет на НЗОК прие правила за по-лесно снабдяване с медикаменти на хроничноболните пациенти в условията на COVID-19, съобщиха от осигурителната институция. 

Какво трябва да знаете

За протоколи, изтичащи до 16 април, които не изискват промяна на терапията, сроковете се удължават с 1 месец, считано от датата, до която е валиден протокола. 

Ако пациентите вече са посетили лекарят си, те могат да си получат и рецепта към протокола, поясняват от НЗОК.

Поради спецификата на лечението не се удължава срокът на лекарствата за хепатит С, за хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст, и за бронхопулмонална дисплазия.

Лекарствата с протоколи могат да се купуват без рецепта от аптеката, където са получени през последния месец.

Могат да се отпускат лекарства без рецепта и извън тези по протоколи. Това ще става в аптеките, където са закупени в предходния месец, като в рецептурната книжка трябва да се запише „по служебна рецепта". В софтуера се въвеждат същите данни от последно изпълнената рецепта, обясняват от касата.

Указанията са публикувани на официалната интернет страница на НЗОК, в рубриката АКТУАЛНО COVID-19, подчертават от институцията. Можете да ги видите тук.

За всички казуси, които не са намерили място в тях, здравноосигурените лица могат да се обръщат към общопрактикуващите си лекари, припомнят от НЗОК.

При възникнали недоразумения с аптеките, от които търсят медикаментите си, гражданите могат да подават сигнали до районните здравноосигурителни каси, за да бъдат извършени проверки. Контактите на 28-те РЗОК са посочени на интернет страницата на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews