НЗОК ще заплаща лекарствата за редки болести и на навършили 18 години

OFFNews 04 април 2024 в 16:20 2770 0

НЗОК

Снимка БТА

Национална здравноосигурителна каса

Националната здравноосигурителна каса да заплаща лечението на редки заболявания с лекарства и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-години и след тази възраст, приеха днес единодушно депутатите от Комисията по здравеопазването в Народното събрание.

Д-р Антоанета Тончева от Сдружение „Общност Мостове“ припомни, че промените включват само хората, които все още не са навършили пълнолетие към момента, докато множество млади хора над 18-годишна възраст с редки болести остават без безплатно лечение.

„Пациентите, които ще спечелят от този законопроект, ще бъдат една малка група хора, които в момента са деца“, посочи тя и отбеляза, че текстовете противоречат на идеята за равен достъп в здравеопазването. „Тези поправки ще ощетят отново големи групи хора с различни заболявания", подчерта тя и призова депутатите в бъдеще да решат проблема с достъпа на всички пациенти с редки заболявания, навършили 18 години.

Председателят на комисията проф. Костадин Ангелов пое ангажимент, но отбеляза, че в средата на бюджетната година не е удачно да се правят подобни промени. Той предложи през септември да бъде създадена работна група, в която да бъдат включени както депутати от всички парламентарни групи, така и представители на НЗОК и МЗ. Тази група ще трябва да направи анализ на броя засегнати и необходимото финансиране, за да бъдат заложени нужните средства в бюджета за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки