НПО се обявиха против външната реклама на тютюневи изделия

Да се преустанови спонсорството от компании производители искат Коалиция за живот без тютюнев дим, Сдружение “България без дим” и Фондация „БлуЛинк“

OFFNews 05 септември 2022 в 14:43 1173 0

пресконференция Без тютюнев дим

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

отляво на дясно: Павел Антонов - управляващ редактор, фондация "БлуЛинк", д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим

Да бъде преустановена външната реклама на тютюневи изделия, да се забрани спонсорството от страна на компании производители на тютюневи изделия, предлагат представители на Коалицията за живот без тютюнев дим, членове и симпатизанти на Сдружение “България без дим” и Фондация „БлуЛинк“.

На пресконференция днес те се обявиха за забрана на спонсорството от страна на компании производители на тютюневи изделия, за създаване на национален междуведомствен съвет, координиращ действията в борбата срещу тютюнопушенето и обезпечаване на системата за контрол на тютюнопушенето на закрити места.

Неправителствените организации обявиха, че ще запознаят с предложенията си партиите и коалициите, които участват в предстоящите избори на 2 октомври. 

България продължава да бъде на челно място в Европа и света по тютюнопушене, особено сред младите хора, и това е повече от притеснително, защото води до много сериозни последици за здравето, категорични бяха д-р Маша Гавраилова от Коалицията за живот без тютюнев дим и д-р Гергана Гешанова от Сдружение „България без дим“.

Те обясниха, че са се запознали с предизборните програми на политическите партии и вече са провели първите си среща с ПП ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Очакват отклик и реакция и от други политически сили.

Д-р Гергана Гешанова припомни колко важно е да се осъществи идеята за насочването на 1% от акцизите върху продадения алкохол и тютюневите изделия във фонд, който да използва тези средства за целите на превенцията.

От друга страна, напоследък се забелязва тенденция тютюневата индустрия да става все по-изобретателна, като предлага нови класове никотин-съдържащи изделия като например вейпове (сладки цигари), стана ясно на пресконференцията.

„Те са не по-малко опасни, защото така или иначе водят до никотинова зависимост“, подчерта д-р Гавраилова.

„Странно е, че за райския газ се вдигна толкова шум, а се мълчи за тези неща“, каза д-р Гешанова.

На пресконференцията стана ясно, че в глобален план борбата с тютюнопушенето вече се обвързва и с борбата срещу промените в климата, а целта, която ЕС възприема, е до 2040 г. сред населението на общността да има не повече от 5% пушачи.

Тютюневият гнет над българите трябва да спре, България трябва да стане част от световното движение „Поколение без тютюн“ - този призив отправи Павел Антонов от Фондация „БлуЛинк“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !