Ново лечение на COVID-19 бележи успех в Англия

OFFNews 16 юни 2021 в 16:31 3312 0

Снимка Pixabay

Година след откритието, че евтин стероид може да предотврати фатален изход от коронавируса, изследователи смятат, че разполагат и с друго животоспасяващо лекарство срещу COVID-19, съобщава Би Би Си.

Медикаментът е скъп и се прилага чрез интравенозно вливане на антитела. Те неутрализират вируса, вместо да потискат възпалителния отговор на организма към него.

Резултатът от изпитанията показват, че лекарството е ефективно в един от три случая на пациенти в тежко състояние в болница. На всеки 100 тествани пациенти, то може да спаси шест живота, изчисляват експертите.

Специфичното е, че може да се прилага при хора без собствени антитела към коронавируса. 

Цената на медикамента е между 1000 и 2000 паунда (около 1160-2300 евро), отбелязва Би Би Си.

Какво представлява

Разработката e с моноклонални антитела, създадени от Regenoron. Te се свързват с вируса, за да спрат заразяването и размножаването му в клетките.

В изследването са участвали 10 000 пациенти в британски болници. Установено е, че лекарството значително е намалило риска от смърт и нуждата от обдишване с апарат и е редуцирало болничния престой със средно 4 дни.

Ръководителят на проекта сър Мартин Ландри коментира, че при пациентите, получили комбинацията от два вида антитела чрез интравенозно вливане, рискът от смърт е намалял с една пета.

"Открихме, че можем да използваме антивирусно лечение, в случая с тези антитела, при пациенти, при които рискът от смърт е едно към три, и да намалим този риск", добавя той.

Лечението е прилагано в допълнение към противовъзпалителния стероиден препарат дексаметазон, който сам по себе си намалява риска от смърт с до една трета при най-тежкоболните пациенти с COVID-19.

Сър Питър Хорби, другият главен изследовател по проекта, коментира, че е имало голяма несигурност относно това дали терапиите с антитела са правилният подход, след като други проучвания не са установили ползи.

"Чудесно е да научим, че дори при напреднала фаза на COVID-19 атакуването на вируса може да намали смъртността при пациенти, които не са успели да създадат собствен отговор с антитела", допълва специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови