Новите доставки и паралелният внос компенсираха недостига на лекарства в аптеките

Проблемът не е в износа на лекарства, а в недостатъчния внос, твърди Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

OFFNews 22 февруари 2023 в 16:17 1417 0

Боряна Маринкова

Снимка Личен архив

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

„Производителите на антибиотици успяха да наваксат с доставки и паралелният внос успя да се прояви с допълнителни количества, които подпомогнаха ситуацията, но в началото на годината респираторните вируси и свързаното с тях свръхпотребление и много често самопредписване на терапия, доведоха до временно напрежение с няколко продукта“. 

Това каза по БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ).

По думите й, в момента проблем няма. От началото на създаването на платформата, на която пациентите могат да подават сигнали за липсващи лекарства, са подадени над 1860 сигнала. Над 60% от тях се дължат на недостатъчни доставки към България.

„Износът не е проблем, а недостатъчния внос. Това ние го подчертаваме години наред. Колкото по-отворен е входът на лекарствата към България, толкова по-спокойни ще бъдат пациентите“, каза Боряна Маринкова.

Тя добави, че в момента липсва конкретно лекарство за диабет, което се използва и за отслабване. Най-критичният продукт, за който от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства са успели да осигурят допълващи количества, е един от инхалаторните продукти за малки деца, който липсваше в края на миналата и началото на тази година.

На 28 февруари в София предстои 10-и национален фарма форум, на който ще бъдат обсъдени предизвикателствата в сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews