Нови сигнали за липса на важен медикамент за диабетиците

Свръхпотребление е причината за недостига на семаглутид, посочват от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

OFFNews 31 август 2022 в 17:09 2111 0

диабет

Снимка Pixabay

Спекулация е да се твърди, че това лекарство не достига до пациентите поради други причини

Нови сигнали за недостиг на важен медикамент за диабетиците са постъпили на платформата за сигнализиране на трудни за откриване на лекарства у нас, съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ).

Оттам посочват, че по техни данни, които се потвърждават и от други източници, причината за липсата му в аптеките е свръхпотреблението му.

30 съобщения за семаглутид са постъпили на платформата на асоциацията, първият е от края на април, а последният от 30 август. Пациенти с диабет посочват, че им е трудно да изпълнят протоколите си. 

Този продукт стана популярен през пролетта и лятото сред хората, които искат да намалят телесното си тегло. Оказва се, че те се снабдяват с него на свободна продажба от аптеки или по платени процедури в медицински центрове.

Спекулация е да се твърди, че това лекарство не достига до пациентите поради други причини, различни от свръхтърсене, твърдят от БАРПТЛ.

От асоциацията съобщават още, че други два продукта за лечение на диабет са трайно спрени от внос и отново ще бъдат обект на сигнали от пациенти през цялата есен.

Тези лекарства биха могли да бъдат доставяни чрез паралелен внос, но поднорамативната уредба прави достъпа на пациенти до тях невъзможна. Многократно сме предлагали минимални промени в Наредба 4, за които имаме подкрепата на Българския фармацевтичен съюз и смятаме, че възприемането им ще подобри достъпа на пациентите със социално значими заболявания до терапия и ще се намали напрежението сред болните и сред фармацевтите, посочват от БАРПТЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!