Нова тенденция: САЩ премахва карантината за контактните с COVID-19

Мая Младенова 17 август 2022 в 09:48 2071 0

COVID-19

Снимка Pixabay

Отпада препоръката за тестване на лица без симптоми

Федералните власти в САЩ актуализираха препоръките си за заболелите от COVID-19.

Какви са новите насоки на CDC - американският Център за контрол на заболяванията?

- Премахва се карантината за контактните лица;

- Уеднаквяват се препоръките за ваксинирани и неваксинирани лица;

- Учениците могат да останат в клас след контакт със заразен;

- Отпада препоръката за тестване на лица без симптоми.

Тъй като коронавирусът продължава да се разпространява в цялата страна, американците получават нови съвети от федералните здравни служители за това как да живеят с вируса, съобщава американското обществено радио NPR.

"Това ръководство признава, че пандемията не е приключила, но също така ни помага да се придвижим към момента, в който COVID-19 вече няма да нарушава сериозно ежедневието ни", казва Грета Масети от CDC в изявление на центъра. "Знаем, че COVID-19 е тук задълго", добавя тя в коментар по време на брифинг.

Актуализацията поставя все по-голям акцент върху това, че хората сами вземат решения за нивото си на риск и за това как искат да намалят този риск, каза д-р Маркъс Плешия, главен лекар на Асоциацията на държавните и териториалните здравни служители.

Препоръките за неваксинирани хора се изравняват с тези за напълно ваксинирани хора - това е признание за високите нива на имунитет на населението в САЩ, дължащи се на ваксинация, минали инфекции с COVID-19 или и на двете. "Въз основа на последните данни това са около 95% от населението", казва Масети. "И затова наистина има най-голям смисъл да не се прави разлика" - тъй като много хора имат известна защита срещу тежки заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови