Нов председател на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата

OFFNews 30 август 2023 в 16:05 902 0

Силвия Терезова

Снимка УНСС

доц. Силвия Терезова

Доц. Силвия Терезова е новият председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП). това реши правителството на редовното си заседание.

Доцент Терезова завършва висшето си образование през 1986 г. като магистър в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Икономика на търговията“.

От 1986 до м. април 1991 г. работи в Комитет по цените към Министерски съвет. От 1991 г. до сега е редовен преподавател в катедра „Икономика на търговията“ на УНСС. От 2005 г. е доктор по икономика, а 2010 г. придобива научна степен „доцент“ по научна специалност „Икономика и управление (Планиране и анализ на търговската дейност)“.

От 2013 г. до настоящия момент е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. От 2020 г. до настоящия момент доц. Терезова е декан на факултета по „Икономика на инфраструктурата“, УНСС, а от 2021 г. до настоящия момент е ръководител катедра ,,Икономика на търговията“, УНСС. Има научни интереси в областта на бизнес планирането, анализ на търговската дейност, финансовия анализ, управление на търговския асортимент, приложение на математическите методи в търговията и ценообразуването на лекарствените продукти.

Доц. Терезова заменя на поста чл.-кор. проф. д-р Мила Власковска, която година по-рано оглави Съвета на мястото на проф. Илко Гетов по време на първото служебно правителство на Гълъб Донев.

За член на НСЦРЛП е избран доц. Любомир Бакаливанов.

Доцент Бакаливанов завършва висшето си образование в Медицински университет-София през 1999 г., където придобива магистърска степен по медицина. През 2007 г. придобива медицинската специалност „Анестезиология и интензивно лечение“. През 2000 г. започва работа като лекар в отделението по Анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ „Национална кардиологична болница“ ЕАД, където работи и до момента.

От 2009 г. е началник на клиниката по „Сърдечно-съдова анестезия и интензивно лечение“ на болницата. Два пъти е бил заместник­министър на здравеопазването. Има специализации в университетите в Мюнхен и Хайделберг, както и следдипломни курсове за продължително медицинско обучение от Европейското дружество по интензивно лечение (ESICM). Притежава различни сертификати, придобити от български и чуждестранни висши медицински училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика