Нов подвариант на Омикрон. Няма данни за тежко протичане

OFFNews 24 октомври 2022 в 14:58 1420 0

Омикрон

Снимка Getty Images

Подвариантът е регистриран в най-малко 5 европейски държави

Нов подвариант на Омикрон, известен на учените като BQ.1, избягва имунният отговор, съобщава Европейският център за контрол и профилактика на заболяванията. 

С най-много отчетени проби са Франция (19%), Белгия (9%), Ирландия (7%), Холандия (6%) и Италия (5%).

Прогнозите на специалистите са, че щамовете BQ1 и неговата подлиния BQ1.1 ще доминират на континента до средата на ноември и началото на декември.

Според епидемиолозите това ще предизвика увеличаване на случаите на коронавирус. Предварителни лабораторни изследвания в Азия показват че BQ.1 значително избягва имунният отговор, но до момента няма данни за по-тежко протичане от останалите Омикрон варианти. 

Държавите трябва да останат бдителни за сигнали за поява и разпространение на BQ.1 и да поддържат тестването. Наблюдението е особено необходимо при хора на възраст 65 и повече години. Индикатори за тежест като хоспитализации, приемане и заетост на отделения за интензивно лечение, както и смъртни случаи също трябва да бъдат наблюдавани, предупреди директорът на центъра, Андреа Амон.

От центъра подчертават, че бустерната доза адаптирана ваксина има добра ефективност и остава приоритет. Ваксинацията е особено препоръчителна при възрастните над 60 години, лицата с отслабен имунитет, хората със съпътстващи заболявания и бременните жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews