Няма туристи под карантина в хотел във Велико Търново (обновена)

OFFNews 04 март 2020 в 17:06 2452 0

Информацията, че 20 души от Сингапур са настанени под карантина в хотел във Велико Търново беше опровергана от здравното министерство.

По-рано днес такова съобщение направи директорът на русенската здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Оказа се, че в русенската инспекция са допуснали географска грешка - объркали са Сингапур с Хонконг.

Туристите са преминали през граничен пункт "Дунав мост" при Русе и са дошли у нас на почивка. 

Над 30 души в област Русе са под наблюдение заради съмнения за коронавирус. Те са се завърнали наскоро от т. нар. рискови държави, в които заразата е разпространена.

Служителите на Здравната инспекция и общопрактикуващите лекари обаче не успяват да контролират всички. Директорът на русенската РЗИ д-р Маргарита Николова поиска помощ от Областната дирекция на МВР и кметовете по места, които ще съдействат в тази посока.

"Звъним на хората и ги предупреждаваме да не излизат от домовете си и да ограничат контактите. Разчитаме на самосъзнанието им", заяви д-р Николова.

Една жена, завърнала се наскоро от Италия, малко преди изтичането на 14-дневния срок за наблюдение, бе приета в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ на 2 март. Пробите й са изпратени до Националната референтна лаборатория, като резултатите се очакват по-късно днес или утре.

За учениците в област Русе е обявена грипна ваканция от 5 до 9 март. Причината е повишаване броя на болните от остри респираторни заболявания и грип тип А и Б при децата от 5 до 14 г.

Отсъстващите ученици са над 20 процента, което доведе до извънредната почивка. Стойностите все още не позволяват обаче обявяването на епидемия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!