Няма притеснения за заразените в дома в с. Опанец

Към днешна дата няма имунизиран потребител, който да е в болница, съобщи доц. Ангел Кунчев

Янка Петкова 25 март 2021 в 11:12 1000 0

Това, което се случи в дома за хора с деменции в с. Опанец, беше очаквано. Хората, които са ваксинирани с 1 и 2 дози, може да бъдат носители на вирусната инфекция, но няма да се разболеят тежко, да постъпят в болница и да загубят живота си от COVID-19, каза на брифинг на здравните власти министър Костадин Ангелов.

Така той коментира ситуацията в социалното заведение, където 14 ваксинирани с двете дози ваксина срещу коронавирус са позитивни за инфекцията.

Двама от ваксинираните имат клинична картина – лека кашлица и температура, нямаме притеснения. Неваксинираните са с по-сериозни симптоми и един от служителите, който е внесъл инфекцията, каза министърът.

Всеки, който е ваксиниран или преболедувал, е добре да носи маска, защото може да разпространява вируса, подчерта Ангелов.

Нежеланието на персонала да се ваксинира, когато му беше предложено, е причината това да се случва. Той внесе инфекцията. Ние предупредихме, че тези домове са най-рисковите, каза главният държавен здравен инспектор и съобщи, че 4 от 6 приети за лечение в болница са изписани и вече няма ваксинирани за лечение.

Доц. Кунчев коментира и хода на ваксинациите. По думите му няма задържане на ваксини, всички пристигнали у нас количества се употребяват.

„Не можем да приключим с първа и втора фаза, защото постоянно се появяват нови желаещи да се ваксинират. Ние продължаваме да изготвяме списъци от болници и училища, там изтича допълнителен ресурс“, обясни той.

Доц. Кунчев добави, че свободните количества се разпределят към системата за записване и личните лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови