Няма да се налагат допълнителни мерки, обучението ще е присъствено

До дни ще бъде избран терен за национална детска болница, увери служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев

OFFNews 23 октомври 2022 в 13:10 1602 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Няма да има тежка COVID вълна. Не се очертава да се налагат допълнителни мерки и учениците със сигурност ще учат присъствено, каза по БНР каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев. 

Той посочи, че в новия бюджет са заложени над 55 млн. лв. за трайно и устойчиво увеличение на заплатите за следващата година за работещите в сектора на спешна помощ и за работещите в регионалните здравни инспекции.  

Във връзка с устойчивите решения за повишаване на заплатите министър Меджидиев припомни създадената работна група с цел остойностяване на лекарския труд и изготвяне на правила за формиране на лекарската заплата. В последните десет години никой не с зае с това, добави той.

Сега се водят преговори между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за възможностите за повишаване на стойностите на клиничните пътеки, за да могат болниците да получат ресурса, с който да повишат възнагражденията на персонала си. Ще се стараем да се постигне ново увеличение на клиничните пътеки с около 12 процента. Предишното увеличение на стойностите на клиничните пътеки беше в средата на тази година, средно с около 25 процента, уточни той.

Министърът коментира и темата за бъдеща детска болница, като посочи, че във вторник предстои среща между представители на заинтересовани неправителствени организации, заместник-министрите на здравеопазването и др., за да се обсъдят стъпките за началото на проекта. По думите му до дни е вероятно да бъде обявен теренът, на който ще бъде построена болницата. "Полагаме огромни усилия да не се избяга от ангажимента на държавата за изграждане на лечебен модерен висококвалифициран европейски комплекс за лечение на деца", каза той.

Здравният министър посочи още, че е възложил проверка за липсващи на българския пазар лекарства, както и че до две седмици се очаква анализ за работата на системата за свързаност между линейките и болниците за наличие на свободни легла.

В отговор на въпрос дали има готовност да остане на поста министър на здравеопазването Меджидиев пожела на политическите групи и партии да намерят езика на общуване и да създадат редовно правителство. Важно за държавата е да има стабилен парламент, допълни той. "Не съм политически обвързан, като министър съм поел ангажимент към премиера и към президента, и, колкото е нужно, ще работя", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови