Неуредиците в системата гонят младите лекари от България

OFFNews 10 февруари 2022 в 11:32 927 0

Снимка МУ София

„Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на професията. Около 20% посочиха неуредиците в здравната система и методите на лечение. Това каза в ефира на „Твоят ден” ректорът на МУ-София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков.

На официална церемония в сряда 579 абсолвенти на Медицинския университет положиха Хипократова клетва. Събитието беше уважено от президента, премиера, ресорните министри и кмета на София.

Според акад. Трайков проблемът с недостига на кадри е характерен за цяла Европа. "Във Франция младите специализанти започват със стартово възнаграждение около 1400-1500 евро. Тук стартовата заплата е около800 лв.”, подчерта той.

По думите му важно е да се уеднаквят критериите при подбора на кадрите в лечебните заведения из страната.

„Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита, да предложим промени за специализацията на младите лекари. В коалиционното споразумение колеги също предложиха подобни реформи. Добра стъпка би било да се помисли за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в болниците из страната, по примера на Франция. Така няма да има онеправдани колеги. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на директорите на болниците”, обясни той.

Пари в системата на здравеопазването има, те обаче не се разходват по правилния начин, смята акад. Трайков.

„В момента в системата има около 10-12 милиарда лева. Очаква се обаче от лекарите, тъй като парите не се разпределят правилно, да свършат работата си вместо с тези средства, с много по-малко. Когато това очаквано не се получи, е лесно да обвиним лекарите. Друг сериозен проблем е и системата на клиничните пътеки, която куца през последните 25 години”, добави още ректорът на Медицинския университет в София.

Според анкета на лечебното заведение сред абсолвентите половината от завършилите МУ-София, ще търсят реализация в чужбина. Като основни причини младите лекари изтъкват възнагражденията, остарялата система, както и липсата на доверие към специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!