Немски експерт: След пандемията новата заплаха е антимикробната резистентност

OFFNews 19 май 2022 в 10:10 1267 0

проф. Ник Гулдемонд, доктор по медицина и електроинженерство от университета в Маастрихт

Следващата сериозна заплаха за здравните системи е увеличаващият се дял на възрастното население, както и растящата антимикробна резистентност. Здравните проблеми всъщност са икономически и въпреки че отдавна го знаем, малко правителства са успешни в справянето с тях“.

Това каза проф. Ник Гулдемонд, доктор по медицина и електроинженерство от университета в Маастрихт на форума "Дигитално здраве", организиран от в. "Капитал".

По думите му здравните системи трябва да се реорганизират и да станат по-интегрирани, с по-активното участие на местните общности и първичната извънболнична помощ, като в центъра да е пациентът с всички негови нужди, не само преките терапевтични, обясни той и подчерта, че пациентите трябва да участват активно и да бъдат включени в процеса. Дигитализацията на сектора има сериозна роля в тази посока, но предстои много работа, смята проф. Гулдемонд.

„Всички здравни системи в момента са изправени пред предизвикателството за устойчиво развитие, тъй като навсякъде нуждите от здравни услуги се увеличават, а финансовите ресурси намаляват. Правителствата не се подготвиха за пандемията, не инвестираха в общественото здраве, въпреки че имаше научни данни и предупреждения за това," категоричен бе експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews