Не докосвайте чужденци! Съвет на китайските здравни власти към населението

OFFNews 19 септември 2022 в 14:18 1672 1

Главният епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заразните заболявания У Зунюу.

Снимка Getty Images

Главният епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заразните заболявания У Зунюу.

Високопоставен представител на китайските здравни власти посъветва местните жители да не докосват чужденци под угрозата, че в противен случай може да "пипнат" маймунска шарка.

Съветът срещу "контакта с чужденци кожа-в-кожа" бе отправен чрез социалната мрежа Weibo от главния епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заразните заболявания У Зунюу. Поводът е диагностицирането на първия случай на маймунска шарка в Китайската народна република.

Публикацията предизвика полемика, а някои я определиха като расистка. Оттогава насетне коментарите под нея са деактивирани от платформата.

"За да се предотврати евентуална зараза с маймунска шарка и като част от здравословния ни начин на живот, се препоръчва:

1) да нямате пряк контакт кожа-в-кожа с чужденци" - пише У в събота.

В допълнение епидемиологът призовава местните да избягват контакта кожа-в-кожа с пътували наскоро, които са се върнали от чужбина през последните три седмици, както и с непознати.

Той публикува коментарите си ден, след като югозападния град Чонгкинг съобщи за първия си случай на маймунска шарка при човек, който се върнал от пътуване зад граница. Не става ясно дали пациентът е китаец или чужденец.

Някои се възмутиха от публикацията на У. 

"Това е много неподходящо [да се каже]. В началото на пандемията някои чужденци се изправиха и [ни защитиха], като казаха, че китайците не са вируси", пише коментатор. Пандемията от COVID-19 тръгна именно от китайския град Ухан, преди да се разпространи по целия свят и да предизвика не само локдауни, но и сериозни икономически трусове. Самият Китай наложи едни от най-строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, включително бързо налагане на локдаун, затваряне на граници, задължително тестване, ограничения за пътуване.

Вирусът на маймунската едра шарка, който се предава чрез близък контакт със заразени хора, животни или заразени материали, обикновено причинява симптоми като треска, главоболие и обриви. Около 90 държави, в които маймунската едра шарка не се счита за ендемична, съобщават за огнища на вирусната болест, която Световната здравна организация обяви за извънредна ситуация в световен мащаб. Потвърдени са повече от 60 000 случая, а някои неендемични държави съобщават за първите си смъртни случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови