Надзорният съвет одобри бюджета на НЗОК

OFFNews 23 октомври 2019 в 17:01 1281 0

Снимка Архив

Надзорният съвет одобри бюджета на НЗОК. Касата ще плаща медицинските изделия на хората с увреждания от 1 януари идната година, пациентите ще ги получават по стария ред от социалните служби. Това се налага заради гратисния период от 6 месеца, от който НЗОК има нужда, за да организира тази дейност, обясни председателят на НС Жени Начева.

38 млн. лв. ще бъдат ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет към НЗОК за тази цел. До пълното поемане на ангажиментите от НЗОК, здравната институция ще превежда пари на Агенцията за хората с увреждания. По думите на Начева скоро на сайта на министерството ще бъдат качени съответните наредби, които ще регламентират начина на заплащане на медицинските изделия. Предстоят и срещи с пациентските организации.

НЗОК ще се опита да изчисти задълженията си към чужди здравни каси, които възлизат на 130 млн. лв. още тази година, каза още Начева. С това тя обясни и намалените средства за лечение на българи в страни от ЕС.

По-рано представителят на пациентите в НС адв. Андрей Дамянов обяви, че ефективността на проектобюджета на касата е съмнителна, въпреки увеличението от почти 400 млн. лв., защото системата е нереформирана. Той е и единственият въздържал се при гласуването на бюджета. 

Според Жени Начева има ръст във всички здравноосигурителни плащания, свързани с болнична помощ и лекарства средно с над 10%. Между 5 и 8% е ръстът на средствата за първична медицинска помощ и медицински изделия затова няма основания за тревога.

Надзорниците са обсъдили и казуса с таксата, която НЗОК плаща на НАП за събиране на вноски. Te ще настояват за отпадане на плащането. 

Припомняме, че  в бюджета за следващата година са заложени близо 400 млн. лв. увеличение, с което той достига 4.442 млрд. лв. 2.2 млрд. от тях ще са за болнична помощ, а за лекарства – 1.3 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови