Над 70% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт

Започва Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2020 в 16:21 10945 0

71% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт, показват данни на Българския кардиологичен институт (БКИ).

При 78% от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване. 7-20% от преболедувалите коронавирус имат миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната им прогноза. При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

По данни на БКИ в пика на пандемията над 50% от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

Между 25 и 50% от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност. 17% пък развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт. При 45-65% от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.

За да се установят последствията от инфекцията върху сърдечносъдовата система, както и да се посочат диагностика, лечение, дългосрочно проследяване и адекватни действия за подобряване на качеството на живот, специалисти от Българския кардиологичен институт ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19.

Кампанията е напълно безвъзмездна. Тя ще стартира официално в Световния ден на сърцето, 29 септември. Инициативата ще започне първоначално в общините и областите Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора и София, а след това ще бъдат обхванати всички други общини и населени места.

По данни на Единния информационен портал от началото на пандемията у нас са регистрирани 20 055 случая на заразени, като към момента излекуваните са 14 176 души. Най-засегнатата възрастова група е 50-59 г. - 3764 души. Следват възрастните лица между 40 и 49 години и 30-39 годишните.

Всяка година сърдечносъдовите заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята, като у нас процентът е дори още по-висок - над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - 91% от случаите. Случаите на инфаркти и инсулти сред младите хора до 35 години обаче също нарастват. Прекараната COVID инфекция безспорно влошава показателите на сърдечно болните и допълнително затруднява лечението, предупреждават от БКИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови