Над 680 позитивни за рак на дебелото черво откри пилотна кампания в столицата

OFFNews 21 март 2023 в 18:23 1530 0

проф. Галина Куртева

Снимка OFFNews

проф. Галина Куртева, онколог

681 позитивни за рак на дебелото черво откри пилотната кампания "Заедно срещу рака на дебелото черво", която се проведе в столицата от септември 2022 до февруари 2023 г.

Инициатор на кампанията бе фондация "Лъчезар Цоцорков" с партньорството на верига частни лаборатории, университетска болница "Лозенец" и аптеки.

Прицелна група на скрининга са хора на възраст 50-74 години. По време кампанията са изследвани 5679 души, 66% от тях - жени. Участниците, дали положителен резултат, са консултирани със специалисти, а някои от тях вече провеждат лечение, съобщи онкологът проф. Галина Куртева.

По думите ѝ над 50% от случаите на рак на дебелото черво у нас се диагностицират късно - в 3 и 4 стадий и това се отразява на общата преживяемост на пациентите с онкологичното заболяване. В едва 14% от случаите те оцеляват след петата година. Диагностицирано навреме заболяването е лечимо, каза проф. Куртева.

Тя посочи и основните симптоми на рака на дебелото черво - диария или запек, кръв във фекалиите, необяснима загуба на тегло, постоянна умори и анемия. Проф. Куртева обясни, че споменатите симптоми се проявяват, когато заболяването е в напреднала фаза. "Това още веднъж подчертава важността на ранната диагностика", категорична бе лекарката и допълни, че с редовни профилактични изследвания, физическа активност, здравословно хранене и отказ от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол можем да се предпазим от болестта.

От фондацията обявиха намерението си за организиране на национална скринингова кампания през 2024 г. Повече за кампанията можете да прочетете тук и на страницата на кампанията във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews