Над 56 хиляди изтеглени сертификати само за ден, засечена е и безпрецедентна атака към системата

OFFNews 22 октомври 2021 в 19:29 2397 0

Над 56 000 са изтеглените европейски зелени сертификати през интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) само за ден.

Най-активни са изтеглянията между 9 и 13  ч., когато системата за генериране на сертификати е отчело средно 7500 свалени документи на час. От Информационно обслужване съобщават, че до момента са изтеглени общо над 1,255 млн. европейски сертификата.

Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000.

Оттам допълват, че това е поредният ден, в който злонамерените атаки към системата продължават. Те са от типа "отказ от услуга" (DDoS). В следобедните часове екипите на "Информационно обслужване" АД са засекли нов мащабен опит за блокиране на работата на системата.

В ранният следобед са засечени близо 30 млн. заявки в секунда към интернет портала https://www.his.bg/, което е безпрецедентна атака за България. Няма опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

"Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от COVID-19", каза изпълнителният директор Ивайло Филипов.

По думите му компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови