Над 3000 души са дарили кръв от началото на годината във ВМА

OFFNews 14 юни 2023 в 10:56 514 0

Световен ден на кръводарителя

Снимка ВМА

Световен ден на кръводарителя

От началото на годината във Военномедицинска академия (ВМА) са дарили кръв над 3000 души, половината от тях са военнослужещи, отчитат от академията по повод 14 юни - Световният ден на кръводарителя.

Някои от униформените са дарявали по 10-15 пъти. Радващо е, че сме прокарали пътечката във формированията на Българската армия и работим много добре в името на пациентите. Помагали са ни в доста тежки ситуации, включително и по време на пандемията, заяви проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

"Дaрявайте кръв, споделяйте живота, споделяйте често!" е тазгодишното мото на Световния ден на кръводаряването.

"Кръводаряването променя живота на хиляди пациенти на ВМА всяка година. Нуждите са ежедневни. За различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания... Ситуациите са колкото разнообразни, толкова и повтарящи се. В днешния ден е важно да благодарим на всички, които ни помагат в битката за човешкото здраве и живот, дарявайки кръв доброволно и безвъзмездно", казва проф. Попов.

Кръвният център на ВМА е създаден точно преди три десетилетия. От началото на 2023 г. започна пълна реконструкция на сградата, което от своя страна изправя екипа пред ново предизвикателство – реорганизация на работния процес, която да не възпрепятства по никакъв начин основните му дейности.

Работим при пълна мобилизация, така че да не бъде засегната както работата ни с кръводарители, така и останалите ни дейности, свързани с пациентите на ВМА, тъй като при нас се извършват в пълен обем и имунохематологичните им изследвания. От началото на годината за лечението на наши пациенти са експедирани над 3400 единици кръв и кръвни продукти, отчете още проф. Попов.

Той акцентира върху сигурността и качеството на тези продукти. Затова екипът залага на строгия подбор на кръводарителите, професионалните грижи за всеки един от тях – преди, по време и след кръводаряването.

"Изключително прецизни сме при изследванията и на кръводарителите, и на пациентите, за да може в крайна сметка към клиниките да бъдат подавани най-качествените и сигурни биопродукти за нашите пациенти", казва шефът на кръвния център. 

Желаещите да дарят кръв могат да го направят всеки ден, от 08:00 до 16:00 часа, Кръвен център-ВМА. За допълнителна информация можете да се обадите на: 02/ 92 25 506.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!